fotolijn
#ikscoutthuis

#ikscoutthuis

Van offline naar online programma: de leukste inspiratie voor een online Scoutingprogramma!

Een onwerkelijke situatie, waar de mooiste activiteiten uit voortkomen. Naar aanleiding van het advies van de overheid om sociale contacten…

Lees verder
Scouting en het coronavirus

Scouting en het coronavirus

Vragen en antwoorden over Scouting en het coronavirus (COVID-19)

Het coronavirus is volop in het nieuws en Scouting Nederland houdt de berichtgeving hierover scherp in de gaten. Het uitgangspunt…

Lees verder
Gewoon omdat we scout zijn

Gewoon omdat we scout zijn

Scouting in de coronacrisis: een open brief van Jaap Boot

Natuurlijk ben je bij Scouting om toffe activiteiten te ondernemen, vrienden te maken en mooie dingen te leren. Daarnaast wil…

Lees verder

Scouting Nederland

Project Continuïteit groepen

Het gaat goed met Scouting in Nederland: de vereniging groeit, zowel in jeugdleden als in vrijwilligers. Toch zijn er nog veel groepen waar het met de ledenontwikkeling helaas nog niet zo goed gaat. Zelfs groepen, waarmee het enkele jaren geleden nog goed ging, zijn nu soms in de gevarenzone beland. Daarnaast zijn er groepen die een sterke wens hebben hun continuïteit veilig te stellen. Het project Continuïteit groepen wil groepen met elkaar in contact brengen om samen met de regio hun continuïteit te verbeteren.

Groepen kunnen daarom gebruik maken van procesbegeleiding bij de methodiek groepsontwikkeling of de methodiek groeicirkel. Wanneer de grootste uitdagingen van een groep vooral intern liggen, zal groepsontwikkeling het beste
aansluiten. Liggen de grootste uitdagingen buiten de groep of heeft de groep al deelgenomen aan groepsontwikkeling, dan is de groeicirkel een passende methodiek.

Groepsontwikkeling

Met de methodiek groepsontwikkeling krijg je als groep inzicht in de sterke en minder sterke kanten van de groep en betrek je alle vrijwilligers bij het verbeteren van de interne kwaliteit. Daarmee legt groepsontwikkeling een goede basis voor ledengroei. Groepsontwikkeling draait om vijf succesfactoren waar zowel objectief als subjectief naar gekeken wordt: Spel, Vrijwilligers, Accommodaties & materiaal, Bestuur & organisatie, Financiën.

Wil jij met je Scoutinggroep aan de slag met groepsontwikkeling? Meld je dan direct aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.! Twijfel je nog? Bekijk dan de folder of het filmpje waarin groepen die hebben meegedaan over hun ervaringen vertellen. Je kunt ook gebruik maken van de light-scan.

Groeicirkel

 De groeicirkel is een handige methodiek waarmee je als groep aan de slag kunt met groei. Je kunt op verschillende plekken in de cirkel 'instappen', net waar je als groep behoefte aan hebt. Klik hier om meer te lezen over de groeicirkel.

Light-scan

Wil je als groep alvast zelf aan de slag met de methodiek groepsontwikkeling? Maak dan gebruik van de light-scan! Ideaal als je als groep snel aan het werk wilt om je groep een extra impuls te geven en eens kritisch naar je eigen groep te kijken.

Wat is de light-scan?

In de light-scan is de methodiek groepsontwikkeling zo uitgewerkt dat je er als groep zelf mee aan de slag kunt gaan. In de light-scan staat een schat aan informatie, zoals de methodiekbeschrijving, hoe je statistische gegevens over je groep boven water kunt krijgen en ook vind je er handige vragenlijsten.

Wat levert de light-scan je groep op?

  • Inzicht in de kwaliteit van je groep.
  • Inzicht in factoren die je huidige en toekomstige ledenontwikkeling beïnvloeden.
  • Gesprek binnen je groep over verbetermogelijkheden en oplossingen.
  • Stilstaan bij hetgeen er al goed gaat in de groep.
  • Inzicht in de mening van ouders, jeugdleden of externen over de groep.
  • Een reden om contacten met andere Scoutinggroepen of externen aan te gaan om aan verbeteringen voor je groep uit te werken.

Groei: boost je groep!

Scouts uit het hele land hebben de afgelopen jaren gewerkt aan groei. Honderden groepen zijn gegroeid. Onder andere met behulp van het programma Groepsontwikkeling. Niet alleen in ledenaantallen, maar ook in kwaliteit. Een geweldig resultaat en daar zijn we trots op! Ook de komende jaren kun je als groep blijven werken aan groei. In de eerste plaats omdat het leuk is, maar werken aan groei legt ook een stevige basis voor de toekomst van je groep. Zo kun je meiden en jongens blijven uitdagen om zich persoonlijk te ontwikkelen door het doen van gave activiteiten.

Het filmpje 'Boost je groep' kun je ook downloaden. Op deze website vind je heel veel handige producten, praktische informatie en hulpmiddelen om jouw groep een boost te geven. In je regio en bij Scouting Nederland staan scouts klaar om je te helpen. De contactgegevens vind je hier. Wil je binnen je groep intensief werken aan groei? Dan is het project 'Continuïteit groepen' wat voor jou!

Partners van Scouting