fotolijn
Troovie

Troovie

Maak de allertofste speurtocht met Troovie!

Door de omgeving van je Scoutinggebouw of zomerkamplocatie, te gebruiken tijdens een opkomst of tijdens kamp. Met deze gratis app…

Lees verder
ScoutVlog

ScoutVlog

Elke zondag om 12:00 uur!

Iedere zondag zorgen onze vloggers Evi, Hielke en Roar dat er weer een leuke vlog voor je klaarstaat! Een verslag…

Lees verder

Scouting Nederland

Mijn gegevens aanpassen

Jouw Scoutinggroep, -regio, of het landelijk team waarin je actief bent, registreert jouw gegevens omtrent het lidmaatschap in Scouts Online. Scouts Online is de administratieve applicatie van Scouting Nederland. Je kunt in Scouts Online zelf je gegevens inzien en wijzigen, bijvoorbeeld bij een verhuizing of een nieuw e-mailadres of telefoonnummer.

Naast het wijzigen van je gegevens kun je in Scouts Online terecht voor het inschrijven van activiteiten, het afsluiten van een verzekering en het inzien van je (contributie)facturen. Hoe werkt het wijzigen van je gegevens?

Wijzigen telefoonnummer of e-mailadres

Ga naar Scouts Online en log-in met je Mijn Scouting-account. Heb je nog geen Mijn Scouting-account? Dan kun je die eenvoudig aanmaken door op de homepage van Scouts Online te klikken op 'nieuw account aanvragen'. Ook als je je gegevens bent vergeten kun je daar terecht. 

Na het inloggen klik je in het menu op 'Mijn Scouting' en ga je naar 'Mijn basisgegevens'. In het scherm dat je te zien krijgt, vind je al je basisgegevens, zoals telefoonnummer en e-mailadres. Wijzig de gegevens desgewenst en klik rechts onderin op opslaan. Vul je een nieuw mailadres in? Dan moet je het nieuwe adres nog wel even bevestigen door op de link te klikken die je per mail op het nieuwe e-mailadres ontvangt.

Wijzigen adres

Ga naar Scouts Online en log-in met je Mijn Scouting-account. Na het inloggen klik je in het menu op 'Mijn Scouting' en ga je naar 'Mijn basisgegevens'. Bovenaan kun je nu klikken op de tab 'Adressen'. Hier voeg je een nieuw adres toe. Vervolgens moet je het nieuwe adres in de tab 'Basis' nog wel selecteren als het adres waarop je je post wilt ontvangen. Klik op 'Basis' en ga naar het drop-down-veld met adressen. Selecteer het nieuwe adres en klik op opslaan. Het oude adres kun je nu verwijderen door naar 'Adressen' te gaan en op het oude adres te klikken. Onder 'Meer...' vind je de mogelijkheid om het adres te verwijderen.

Heb je vragen over het werken met Scouts Online? Kijk dan hier voor alle handleidingen of mail met de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Scoutfit

Als je lid bent van Scouting, krijg je ook echte Scoutingkleding. Die kleding heet een Scoutfit. Je kunt de Scoutfit blouse dragen, maar een Scoutfit kan ook bestaan uit een Scoutfit trui of Scoutfit T-shirt. Uiteraard draag je daarnaast de groepsdas van de Scoutinggroep waar je lid van bent. Het voordeel hiervan is dat we als scouts beter herkenbaar zijn.

Het Scoutfit T-shirt en de Scoutfit trui zijn blauw met het logo van Scouting Nederland erop, en er zijn zes kleuren Scoutfit blouses: rood voor bevers, groen voor welpen, beige voor scouts, brique voor explorers, roverscouts, plusscouts en bestuursleden, blauw voor waterscouts en grijs voor luchtscouts.

Waar zitten welke badges op je Scoutfit?

Iedere badge heeft een eigen plek op je Scoutfit. Hieronder zie je waar welke tekens op je Scoutfit horen.

Voor funbadges, zoals de welkomstbadge, themafiguurbadges en de spreekbeurtbadge is geen officiële plek afgesproken. We adviseren hiervoor de afspraken binnen de groep te volgen. Doe daarvoor dus navraag bij je leiding. Zorg ervoor dat je blouse niet te vol wordt, er worden geen badges op de rug of iets dergelijks geplaatst. Sommige scouts kiezen er ook voor deze badges op bijvoorbeeld een kampvuurdeken te bewaren. Bij de veelgestelde vragen vind je meer informatie over het dragen van de Scoutfit.

Contributie

Als je lid van een vereniging bent, betaal je contributie. Ook bij Scouting. Hoeveel contributie je betaalt, verschilt per Scoutinggroep. Daarnaast is het contributiebedrag ook weer anders als je vrijwilliger bent in de regio, bij een steunpunt of bij de landelijke organisatie.

Contributie bij de groep

Als lid van een Scoutinggroep betaal je contributie aan je groep. Doordat je deze contributie betaalt, kun je wekelijks naar de opkomsten, beleef je uitdagende avonturen en ontwikkel jij je. De contributie wordt bepaald door je Scoutinggroep. Wat je betaalt, verschilt per Scoutinggroep. Groepen kunnen ervoor kiezen om grote activiteiten en kampen bij de contributie te rekenen, maar er zijn ook groepen waar je de contributie en kamp- of activiteitbijdrage apart betaalt.

De contributie bij de groep bestaat grofweg uit drie onderdelen:

 • Groepscontributie: deze contributie is direct bestemd voor de groep
 • Regionale contributie en eventueel afdracht aan het steunpunt
 • Landelijke contributie (in 2019 € 22,90 per lid per kalenderjaar)

Regionale contributie en afdracht steunpunt

Ben je lid van een Scoutinggroep, dan is een deel van de contributie een bedrag dat per lid wordt afgedragen aan de bovenliggende Scoutingregio. Vrijwilligers bij een Scoutinggroep, zoals de leiding, volgen van dit bedrag trainingen. Daarnaast organiseert de regio tal van activiteiten waar je als groep aan mee kunt doen. Sommige regio's hebben een samenwerkingsverband of worden ondersteund door een steunpunt. Ook hiervoor geldt een vaste afdracht per lid van een groep.

Ben je alleen vrijwilliger bij een Scoutingregio of steunpunt, dan betaal je de landelijke contributie en vaak het deel afdracht voor de regio of het steunpunt. Iedere regio beslist in de regioraad zelf over de hoogte van dit bedrag.

De contributie bestaat dan dus uit twee onderdelen:

 • Regionale contributie en eventueel afdracht aan het steunpunt
 • Landelijke contributie (in 2019 € 22,90 per lid per kalenderjaar)

Landelijke contributie

Een vast deel van de contributie is de landelijke contributie. Ieder lid van Scouting in Nederland betaalt deze landelijke contributie. Ben je lid van een Scoutinggroep, dan betaal je contributie aan je groep. Een deel van deze contributie wordt afgedragen aan Scouting Nederland. Dit is de landelijke contributie. Natuurlijk krijgen jij en je Scoutinggroep hier veel voor terug. Lees hier meer over de voordelen van het lidmaatschap.

Als landelijk vrijwilliger bij Scouting Nederland betaal je de landelijke contributie.

Voor 2019 is de landelijke contributie vastgesteld op € 22,90 per lid per kalenderjaar (1 januari t/m 31 december). De landelijke contributie voor 2020 wordt in de landelijke raad van december 2019 vastgesteld.

Lidmaatschapsinformatie

Als je lid wordt van Scouting word je ook lid van de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland met meer dan 110.000 leden: Scouting Nederland. Dat lidmaatschap biedt jou als scout maar ook jouw Scoutinggroep allerlei voordelen.

Wat krijg je voor je lidmaatschap?

 • Vier keer per jaar het Scouting Magazine
 • Als vrijwilliger bij Scouting ontvang je iedere twee weken het e-zine @-scout
 • Jaarlijks een nieuwe, digitale Scoutcard waarmee je kunt profiteren van heel veel ledenvoordeel, waaronder korting op een geselecteerd aantal artikelen in de ScoutShop.
 • Je kunt kamperen op de ruim vijfentwintig Labelterreinen van Scouting Nederland.
 • Je bent tijdens Scoutingactiviteiten verzekerd voor aansprakelijkheid en ongevallen.
 • Je kunt deelnemen aan landelijke evenementen en activiteiten.
 • Je kunt deelnemen aan trainingen en cursussen van Scouting Academy.
 • Je bent automatisch lid van de wereldorganisaties WOSM en WAGGGS, zodat je deel kunt nemen aan internationale evenementen en op Scoutingterreinen in het buitenland kunt kamperen.
 • En nog veel meer! Kijk ook eens op de webpagina over ledenvoordeel.

Alle informatie en voordelen over het lidmaatschap voor leden en groepen staan beschreven in de brochure Scouting Nederland, daaromScouting Nederland maakt daarnaast afspraken met leveranciers en bedrijven om tegen een scherpe prijs diensten aan Scoutinggroepen aan te bieden. Bekijk welk ledenvoordeel er voor jouw groep klaar ligt.

Huishoudelijk reglement

Als je lid wordt van Scouting, word je lid van een vereniging en binnen die vereniging zijn afspraken gemaakt. Je kunt ze beschouwen als huisregels die zorgen voor onderlinge binding en verantwoordelijkheid, maar ook voor een leerzame en veilige speelomgeving voor kinderen en jongeren. Dat is bij Scouting heel erg belangrijk. Deze afspraken zijn daarom vastgelegd in het huishoudelijk reglement. Op het moment dat je lid wordt van een groep, een regio of de landelijke organisatie, is het de bedoeling dat je kennis neemt van het huishoudelijk reglement.

Voorwaarden en voorzieningen landelijk vrijwilligers

Landelijk vrijwilligers doen hun werk onbetaald. Toch biedt Scouting Nederland naast begeleiding enkele voorzieningen waar je als vrijwilliger baat bij hebt. Daarnaast is er een aantal aanvullende voorwaarden, zoals een verplichte Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Lees meer over de voorwaarden en voorzieningen landelijk vrijwilligers.

Partners van Scouting