fotolijn
Troovie

Troovie

Maak de allertofste speurtocht met Troovie!

Door de omgeving van je Scoutinggebouw of zomerkamplocatie, te gebruiken tijdens een opkomst of tijdens kamp. Met deze gratis app…

Lees verder
ScoutVlog

ScoutVlog

Elke vrijdag om 12:00 uur!

Iedere week zorgen onze vloggers Evi, Pien, Hielke, Roar en Roelof dat er weer een leuke vlog voor je klaarstaat!…

Lees verder

Scouting Nederland

Geef je mening over scouting.nl!

We zijn benieuwd naar jouw mening over onze website. Wil je ons helpen door onderstaande vragenlijst in te vullen?

Het kost slechts 2 minuten van je tijd.

Start!

Nationale Jamboree

De Nationale Jamboree is een groot kamp dat negen dagen duurt. Samen met andere groepen uit binnen- en buitenland kampeer jij in één van de subkampen op Scoutinglandgoed Zeewolde. 

De Nationale Jamboree zit vol grote, spetterende en knalgave activiteiten die je in groepen, maar ook individueel doet. Dat vergeet je nooit meer!

Ga voor meer informatie naar de website.

100 jaar welpen

In 2020 bestaat de welpenspeltak 100 jaar. Dat is iets wat we niet zomaar voorbij willen laten gaan. Het vieren van dit jubileum, samen met de vereniging, biedt vele kansen. Zowel om samen een mooi feest te vieren, het Scoutinggevoel te ervaren, maar ook om een bijdrage te leveren aan het realiseren van de toekomstvisie en een kwaliteitsimpuls te geven aan en verbinding te creëren binnen de welpenspeltak.

Vanaf de Scout-In zal op www.100jaarwelpen.nl meer informatie te vinden zijn over het feestjaar. Er zal een nieuw thema-figuur komen, activiteiten voor jeugdleden én voor leiding en veel leuke gadgets.

Mis het niet tijdens Scout-In en houdt 100jaarwelpen.nl in de gaten!

Tool - Praatcirkel

Tijd om laagdrempelig met elkaar in gesprek te gaan over de toekomst van je groep? Ontdekken op welk toekomstthema je je groep toekomstproof kan maken? Met behulp van de praatcirkel maak je zichtbaar naar welk toekomstthema jullie aandacht vanzelf naar uit gaat en welke minder vanzelfsprekend lijkt. Dit kan je op ideeën brengen om een toekomstthema verder te versterken.

Praktische informatie

Hoe lang ben je er mee bezig?  30-90 minuten
Waar is het verkrijgbaar? Download hier de A3 pagina
Waar kan ik meer informatie vinden?

Gebruik deze ook eens in combinatie met het Scoutingdilemmaspel

Maak ook gebruik van de Toekomstvisie-posters

Wat kost het? Een A3-print en vijf verschilende gekleurde A4-vellen, post-its en pennen.

Toelichting

Voorbereiding:

Print de praatcirkel uit op een A3-vel. Knip vervolgens de cirkel uit.

Pak de 5 gekleurde A4-vellen (rood, blauw, groen, geel en oranje) en plak deze aan de andere kant van de praatcirkel vast bij de juiste kleur van het toekomstthema. Als je de praatcirkel dan weer omdraait, is de praatcirkel klaar voor gebruik.

Werkwijze:

Je gaat in groepjes van minimaal 3 tot maximaal 7 deelnemers zitten. De gespreksleider geeft alle aanwezigen een post-it en pen. De vraag die hij voorlegt is: ‘Wat heb jij als een groot succes ervaren in het afgelopen jaar? Waar ben je erg trots op dat je het hebt gedaan of dat het is gelukt?’

Iedereen schrijft dit in steekwoorden op de post-it en zet ook z’n initialen op de post-it.

Als iedereen is uitgeschreven, vraagt de gespreksleider of er iemand wil beginnen met het delen van haar of zijn succes. Aan het eind van het verhaal wordt gevraagd bij welk van de toekomstthema’s dit succes het beste past. Daar plak je dan het succes op het desbetreffende gekleurde vel. Daarna is de volgende persoon.

Als iedereen is geweest, bespreek je met elkaar wat je opvalt aan de verhalen, wat er opvalt aan de verdeling van de successen over de toekomstthema’s. Welke successen zouden jullie volgend jaar willen bereiken? En in welk toekomstthema zit dat succes? Welk toekomstthema draagt voor jullie het meest bij aan je groep toekomstproof maken?

Goeie gesprekken toegewenst!

Partners van Scouting