fotolijn
#ikscoutthuis

#ikscoutthuis

Van offline naar online programma: de leukste inspiratie voor een online Scoutingprogramma!

Een onwerkelijke situatie, waar de mooiste activiteiten uit voortkomen. Naar aanleiding van het advies van de overheid om sociale contacten…

Lees verder
Scouting en het coronavirus

Scouting en het coronavirus

Vragen en antwoorden over Scouting en het coronavirus (COVID-19)

Het coronavirus is volop in het nieuws en Scouting Nederland houdt de berichtgeving hierover scherp in de gaten. Het uitgangspunt…

Lees verder
Jeugdorganisaties vragen aandacht voor zomerkampen

Jeugdorganisaties vragen aandacht voor zomerkampen

Brief aan Hugo de Jonge van jeugdorganisaties

Nu bekend is dat kinderen en jongeren weer mogen sporten en bewegen in verenigingsverband, staat er nog een belangrijke vraag…

Lees verder

Scouting Nederland

Praktijkvoorbeeld - 's Heeren Loo

Wil jij werken aan je insigne samenleving? Met jouw groep kun je iets doen voor een ander: Met jouw opkomst op locatie bezorg je de cliënten van ’s Heeren Loo een onvergetelijke dag. En tegelijk leer je veel over de gehandicaptenzorg. Wist jij dat het heel leuk is om met cliënten om te gaan? Check dit filmpje! Durf jij de uitdaging aan?

Praktische informatie

Wat was de tijdsbesteding? Gastles van 1 ½ uur + een opkomst in de tuin van bewoners van ’s Heeren Loo.
Welke groep heeft dit gedaan? Scouts van Kon-Tiki uit Putten
Wanneer hebben we/ze dit gedaan? Juni 2019
Waar kan ik meer informatie vinden? Op de website van ’s Heeren Loo
Wat heb je nodig?

Dit spreek je af samen met de coördinator vrijwilligerswerk van ’s Heeren Loo bij jou in de buurt.

 

Toelichting

Bewoners van ’s Heeren Loo hebben vaak op zaterdag geen activiteiten. En dat terwijl de zaterdag voor jullie vaak de leukste dag van de week is.
Daarom zouden de bewoners het erg leuk vinden als jullie samen met hun een opkomst bij ’s Heeren Loo komen organiseren.

Speurtocht, hout hakken, marshmallows roosteren, pannenkoeken bakken in de open lucht. Voor jullie een gewone opkomst, maar voor mensen met een verstandelijke beperking een hele bijzondere ervaring.

Vooraf komt er iemand van ’s Heeren Loo graag even langs om jullie meer te vertellen over ’s Heeren Loo en wat je kunt verwachten. Ook is er een grappig spel om te spelen.

En met dit alles kun je ook nog werken aan je insigne samenleving!
Ook leuk voor explorers.

Wat denken jullie ervan. Durven jullie de uitdaging aan? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel het Klantcontact van ’s Heeren Loo: 0800-355 55 55 en vraag naar de coördinator vrijwilligerswerk bij jou in de buurt.

Positief jeugdbeleid

Gave activiteiten organiseren, talenten ontwikkelen, vrienden maken: wij weten waar onze vereniging voor staat en welk verschil we maken in het leven van onze kinderen en jongeren. Hiermee leveren we een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de jeugd in Nederland en aan het gemeentelijk jeugdbeleid. De afgelopen jaren zien we dat veel lokaal jeugdbeleid zicht richt op kinderen en jongeren met problemen. Hiermee vergeten we dat alle jeugd in Nederland het recht heeft op een plezierige vrijetijdsbesteding en onze clubs daarvoor erkenning en ondersteuning verdienen.

Die ondersteuning zit niet alleen in subsidie, maar bijvoorbeeld ook in voldoende speelplekken, ondersteuning van vrijwilligers, goede regelingen voor minima zodat alle kinderen kunnen spelen en geen knellende regelgeving waardoor we onze activiteiten niet kunnen doen. Vorig jaar hebben we, samen met bijna 20 andere landelijke jeugdorganisaties, gemeenten opgeroepen meer aandacht te hebben voor positief jeugdbeleid. De brief aan de wethouders vind je hier

Werkbezoek organiseren

Wij weten als geen ander dat je onze activiteiten vooral moet beleven. Daarom willen we je oproepen om de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders uit te nodigen om een kijkje te nemen bij jullie activiteiten. Scouting is niet de enige in de gemeente die zich bezig houdt met jeugd. Om de kracht van het jeugdwerk en de diversiteit te laten zien, kan het handig zijn om zo’n bezoek in samenwerking met andere jeugdorganisaties in de gemeente te organiseren. Samen sta je sterk en zo komt onze boodschap krachtiger over.

Een werkbezoek hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Laten zien wat je doet is al bijzonder genoeg en eigenlijk is ieder moment hier goed voor. Op de website vind je allerlei informatie die je kunt gebruiken om een werkbezoek te organiseren. Hier vind je een voorbeeld uitnodiging, ideeën voor activiteiten, tips voor de organisatie en communicatie en handvatten om de boodschap over te brengen.

Als alle jeugdorganisaties dit voorjaar werkbezoeken organiseren geven we een krachtig signaal af naar gemeenten. Heel veel succes met de voorbereiding en wil je ons laten weten als jullie, al dan niet samen met andere organisaties, een werkbezoek houden? Dat kan je doen door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vragen

Heb je nog vragen voor het organiseren van een werkbezoek? Of algemene vragen over de kijk van Scouting op positief jeugdbeleid? We helpen je graag! Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we proberen je weer op weg te helpen.

Tool - Ledenadministratie

Op zoek naar informatie over je leden? Met de ledenadministratie zijn alle aangemelde en actieve leden te vinden met al hun relevante scouting-informatie.

Praktische informatie

Waar is het verkrijgbaar? Scouts Online
Waar kan ik meer informatie vinden?   Je kunt hier de handleiding downloaden

Toelichting

Welke gegevens kun je bekijken/wijzigen?
Met de ledenadministratie kan iedereen zijn eigen NAW- en inloggegevens beheren. Daarvoor kan elk lid zijn gegevens inzien en aanpassen na het inloggen op Scouts Online.
Elk team heeft toegang tot gegevens van de leden van het team waar hij/zij deel van uitmaakt; een team kan een speltak zijn of een bouwcommissie of het bestuur etc. De secretaris of de gegevensbeheerder kunnen bij de gegevens van alle leden van de groep of het desbetreffende team.
Daarbij wordt rekening gehouden met de privacywetgeving zoals die geldt.

Mailen van de leden
Via deze module in Scouts Online kan je leden mailen. Hiervoor hoef je niet via een eigen mailbox je mail te verzenden. Als er wijzigingen zijn omdat bijvoorbeeld iemand overvliegt of een andere rol krijgt, kan je dat hier verwerken, zodat het team overzicht blijft houden wie er lid zijn.

Waar worden de gegevens gebruikt?
De gegevens van de ledenadministratie worden gebruikt binnen vrijwel alle andere modules van Scouts Online, zoals de evenementenmodule, de contributiemodule en de verhuurmodule. Zo voorkomen we dat als je je inschrijft voor een kamp of evenement, je telkens dezelfde informatie hoeft in te vullen.

Training?
Voor de mensen die veel in de ledenadministratie werken is het is handig om een SOL-training te volgen die een paar keer per jaar wordt gegeven.

Ontwikkelaanbod - Bestuursontwikkeling

De groepsbesturen in je regio verder ontwikkelen en het regionale besturennetwerk hechter maken? Wil je je bestuurskracht versterken samen met andere besturen uit de regio? Wil je in korte geïnspireerd worden door andere groepen? Op zoek naar hoe je aan de slag kan met de cultuur, structuur en strategie van je bestuur? Doe dan mee met bestuursontwikkeling. Voor ontmoeting en verdieping van jullie bestuurskracht.

Praktische informatie

Hoe lang duurt het? 4 dagdelen verspreid over een half jaar en eigen actiepunten in het bestuur
Wanneer is het? Zodra minimaal drie besturen willen meedoen
Waar kan ik meer informatie vinden? 

Neem contact op met je eigen regio en lees hier meer

Zijn er kosten aan verbonden? Nee, behalve eventuele reiskosten en eten/drinken

Toelichting

Workshops, praktijkvoorbeelden én uitwisseling bieden verdieping om te groeien tot een ster(k) bestuur. Bestuursontwikkeling draagt bij aan samenwerking en verbinding binnen een regio door vorming van een hecht besturennetwerk.

De vier dagdelen (vaak avonden) zijn gericht op vier thema’s.

  1. De rollen en taken die je als bestuursteam hebt en waartoe je als bestuur dient.
  2. De structuur: hoe organiseer je je groep?
  3. De strategie: hoe kom je tot een meerjarenplanning en hoe krijg je die samen uitgevoerd?
  4. De cultuur: wie wil je zijn als bestuur en als groep? Hoe ga je om met je vrijwilligers?

Je krijgt diverse theorieën en veel praktische tools aangereikt om met de thema’s te ‘spelen’. Er is veel aandacht voor onderlinge uitwisseling en oefenen. Los van de dagelijkse werkelijkheid met elkaar kijken naar je eigen bestuurskracht. De ervaring leert dat besturen elkaar daarna makkelijker kunnen vinden binnen de regio.

Goed om te weten: een ster(k) bestuur is één van de vijf succesfactoren van een goed lopende groep. (zie groepsontwikkeling). Het is handig te zorgen dat je tussen de bijeenkomsten in, een bestuursvergadering hebt waar je nog even door kunt praten over het thema en je eigen actiepunten. Soms is er een opdracht om je daarbij te helpen. Juist door tussendoor samen te werken verrijk je de ervaring en ontstaat bestuurskracht.

Een traject Bestuursontwikkeling vraag je aan bij je regio. Het landelijke team Bestuursontwikkeling kan daarin ondersteunen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je kanhet hele traject met het voltallige bestuur doen, maar je kan ook met een kleinere wisselende delegatie komen. Door tussendoor met het hele bestuur aan de actiepunten te werken zorg je dat iedereen mee ontwikkeld richting een ster(k) bestuur.

Partners van Scouting