fotolijn
#ikscoutthuis

#ikscoutthuis

Van offline naar online programma: de leukste inspiratie voor een online Scoutingprogramma!

Een onwerkelijke situatie, waar de mooiste activiteiten uit voortkomen. Naar aanleiding van het advies van de overheid om sociale contacten…

Lees verder
Scouting en het coronavirus

Scouting en het coronavirus

Vragen en antwoorden over Scouting en het coronavirus (COVID-19)

Het coronavirus is volop in het nieuws en Scouting Nederland houdt de berichtgeving hierover scherp in de gaten. Het uitgangspunt…

Lees verder
Gewoon omdat we scout zijn

Gewoon omdat we scout zijn

Scouting in de coronacrisis: een open brief van Jaap Boot

Natuurlijk ben je bij Scouting om toffe activiteiten te ondernemen, vrienden te maken en mooie dingen te leren. Daarnaast wil…

Lees verder

Scouting Nederland

Groepsbegeleiderscompetenties

De routekaart is een online trainingsroute voor groepsbegeleiders. In de routekaart vind je diverse mogelijkheden om aan je competenties te werken, zodat je snel en makkelijk ziet op welke manieren je aan een bepaalde competentie kunt werken. De routekaart is analoog opgebouwd aan de kwalificatiekaart. Dit betekent dus ook dat je niet alles uit de routekaart hoeft te doen, je pikt alleen de competenties er uit die je nog wil ontwikkelen als groepsbegeleider. Je kiest dus zelf met welke competentie je aan de slag wil en op welke manier.

Je kunt de routekaart ook als app op je mobiel gebruiken. Hoe dat werkt kun je vinden in de instructie routekaart op je mobiel gebruiken. Als je op de afbeelding hieronder klikt, kun je deze downloaden als afbeelding. Met deze afbeelding kun je eenvoudig de links op de routekaart openen.

Groepsbegeleiderscompetenties plaatje

Kennis van Scouting

Ontwikkelingsmogelijkheden

Begeleiden

Gespreksvaardigheden

Vrijwilligersbeleid

Groepsproces

Veiligheid

Bevorderen van de samenwerking

Bestuurscompetenties

De routekaart is een online trainingsroute voor groepsbegeleiders. In de routekaart vind je diverse mogelijkheden om aan je competenties te werken, zodat je snel en makkelijk ziet op welke manieren je aan een bepaalde competentie kunt werken. De routekaart is analoog opgebouwd aan de kwalificatiekaart. Dit betekent dus ook dat je niet alles uit de routekaart hoeft te doen, je pikt alleen de competenties er uit die je nog wil ontwikkelen als groepsbegeleider. Je kiest dus zelf met welke competentie je aan de slag wil en op welke manier.

Je kun de routekaart ook als app op je mobiel gebruiken. Hoe dat werkt kun je vinden in de instructie routekaart op je mobiel gebruiken . Als je op de afbeelding hieronder klikt, kun je deze downloaden als afbeelding. Met deze afbeelding kun je eenvoudig de links op de routekaart openen.

Bestuurscompetenties plaatje

Kennis van Scouting

Bemiddelen

Diversiteit

Planning en organisatie

Veiligheid

Bevorderen van de samenwerking

Samenwerken als bestuur

Talentontwikkeling binnen Scouting

Scouting staat voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en jongeren. Al op jonge leeftijd leren we de kinderen zelfstandigheid en belangrijke social skills waar ze hun leven lang plezier van hebben. Maar ook als je ouder wordt zijn er binnen Scouting verschillende manieren om nieuwe of al bestaande talenten (verder) te ontwikkelen!

The International Award For Young People (14 - 24 jaar)

The International Award For Young People is een uitdagend programma voor jongeren tussen de 14 en 24 jaar waarmee ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Het is een externe award, wat betekent dat scouts niet alleen bij Scouting, maar ook via een middelbare school aan dit programma kunnen meedoen. Wereldwijd hebben al meer dan 8 miljoen jongeren meegedaan! Lees de folder voor meer informatie.

Scouts, explorers en roverscouts verleggen hun grenzen behoorlijk als ze meedoen aan dit awardprogramma. Ze gaan aan de slag met verschillende onderdelen: sport, individueel talent, vrijwilligerswerk en een expeditie / exploratie. Ze leren wat ze zelf graag willen leren, ontwikkelen nieuwe (sociale) vaardigheden en dragen tegelijkertijd ook nog een steentje bij aan de samenleving door het doen van vrijwilligerswerk. Bij deze award zijn drie verschillende niveaus (brons, zilver en goud), afhankelijk van leeftijd en tijdsbesteding. De onderwerpen die bij deze award aan bod komen vallen onder de activiteitengebieden Expressie, Identiteit, Samenleving en Sport & Spel. Lees meer…

Programma Scouting Talent (18-25 jaar)

Het Programma Scouting Talent (PST) is opgezet om getalenteerde jongeren tussen 18 en 25 jaar een rol te geven op landelijk niveau. Dit tweejarige programma biedt de mogelijkheid om actief bij te dragen in twee landelijke Scoutingprojecten; je wordt hierbij ondersteund met training en coaching. Je talenten ontwikkelen, nieuwe vrienden maken, je Scoutingnetwerk uitbreiden, actief bijdragen aan uitdagende projecten en jezelf beter leren kennen tijdens een Gilwell-cursus: dat is het Programma Scouting Talent! Enthousiaste jongeren tussen de 18 en 25 jaar kunnen zich gedurende twee jaar laten uitdagen om het beste uit zichzelf te halen. Lees meer…

Gilwell (18+)

Bij Scouting werk je vaak samen in een team of in een groep. Goed samenwerken en communiceren is dan ook heel belangrijk. Dit kun je natuurlijk leren, bijvoorbeeld tijdens een Gilwell-training. In een Gilwell-training krijg je meer inzicht in je eigen gedrag en drijfveren, en zo leer je jezelf beter kennen. Tijdens een Gilwell-training kies je zelf in welke mate en wanneer jij uitdagingen aangaat en leer je aan de hand van drie kernwoorden: Ontmoeten, Ontdekken en Ontwikkelen.

Gilwell is een avontuur waarin je samen met andere scouts stilstaat bij jezelf en jouw rol in een team of groep. Een Gilwell-training begint met 'ontmoeten'. Je leert je medecursisten kennen, zodat je je vertrouwd voelt om je eigen verhaal met hen te delen. Maar in deze eerste fase van de training gaat het ook om ‘ont-moeten’: het loskomen van je dagelijkse routines om zo ruimte te scheppen voor iets nieuws, iets anders, iets wat je misschien al heel lang wilt. Lees meer…

Doe jij mee?

Ga jij aan de slag met (één van) deze programma’s? Super leuk! Deel je ervaringen met ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wie weet zie je jouw ervaringen binnenkort terug op één van de social media kanalen van Scouting Nederland.

EHBO snelcursus thema-instructeur

Ben jij in het bezit van je EHBO-diploma of -certificaat en lijkt het je wat om vrijwilligers bij Scouting instructies te geven over EHBO? Word dan thema-instructeur EHBO bij je regio! Scouting Nederland en het Rode Kruis hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend. Het doel van deze samenwerking is om alle kaderleden van Scouting Nederland competent te maken met enkele basisvaardigheden EHBO. Om dit doel te bereiken leidt Scouting Academy thema-instructeurs op, die in de regio’s de cursussen verzorgen.

Wat zijn thema-instructeurs EHBO?

Rondom de basiskwalificatie EHBO zijn er twee functies: de vakopleider en de thema-instructeur. Scouts met een geldig EHBO-diploma of -certificaat kunnen thema-instructeur worden op regioniveau. Als thema-instructeur kan je de snelcursus EHBO geven. Je bent dus verantwoordelijk voor het kwalificeren van alle cursisten van je praktijkles.

Hoe word ik thema-instructeur?

Informeer bij je regio of er behoefte is aan (meer) thema-instructeurs EHBO. Als dit zo is, en je hebt een geldig Oranje Kruis EHBO diploma of Rode Kruis Uitgebreid EHBO certificaat, dan kun je direct instromen in de opleiding tot thema-instructeur. In overleg met je regio meld je je aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Eerst volg je zelf de e-learning, daarna volg je een training van 4 dagdelen door een vakopleider. De training gaat over onderwerpen als didactiek, het praktische gedeelte van de cursus en meer. Het laatste dagdeel bestaat uit het geven van je praktijkles aan cursisten, dit is je assessment.

Verloopt mijn kwalificatie als thema-instructeur?

Ja. Daarom vindt er jaarlijks een landelijke bijeenkomst plaats. Tijdens deze bijeenkomsten komt al het geleerde weer voorbij. Door deze bijeenkomst bij te wonen blijf je ook gekwalificeerd.

Wat wordt er behandeld in de snelcursus?

Alles over de snelcursus vind je op de pagina EHBO snelcursus.

Welke regio's hebben al thema-instructeurs?

Op deze kaart kun je zien welke regio's al EHBO thema-instructeurs hebben.

Veelgestelde vragen

Partners van Scouting